
میگویند قوای مهاجم اسکندر مقدونی بیشترین مقاومت را منطقه تنگ تکاب در جنوب غرب ایران تجربه کردند؛ منطقهای که صدها سال است به همراه خائیز ماوایی برای گونههای کمنظیر حیات وحش ایران بوده است.
امروز مدیران اداره محیط زیست دو استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد خود را با تهاجمی دیگر روبرو میبینند.
تهاجمی که به گفته آنها دو سال است با ویلاسازیهای شبانه در ارتفاعات خائیز شروع شده و حالا بر ساخت و سازها مهر تائید هم خورده و مجوزدار شدهاند.
با وجود مقاومت مدیران اداره محیط زیست استان، دستور کمسابقهای از تهران از جانب مشاور و مدیرکل دفتر ریاست سازمان محیط زیست ایران آمد که مخالفت را کنار بذارید و دستورات را “اجرایی” کنید.
مدیران استانی چارهای جز تن دادن به دستور مافوق نداشتند ولی فعالان و متخصصان محیط زیست منطقه این دستور را “غیرقانونی” میدانند و برای توقف اجرای آن دست به دامن دادستان کل کشور شدهاند.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان سالهاست در صدد است با جذب سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال کارنامه موفقی از خود به نمایش بگذارد؛ کارنامهای که میتواند به بهای برهم خوردن تعادل طبیعت شکننده یک منطقه حفاظت شده و سرشار از گونههای جانوری ارزشمند ایران تمام شود.
متخصصان اقلیم منطقهای میگویند زیر پا گذاشتن قوانین مناطق حفاظت شده، باعث خواهد شد تا هدهد و دارکوب و روباه و پلنگ و عقاب و دهها گونه خزنده و گنشجکسان جای خود را به واحدهای ویلایی، سالن گلف، دریاچههای موزیکال، و تله کابینی بدهند که گردشگران را از تنگ تکاب بر فراز سد مارون به آن سوی رودخانه در روستای پشگر ببرد.
مجریان این پروژه “صد میلیارد تومانی” میخواهند با ساخت یک شهر بازی توریستی در تنگ تکاب و پیوند دادن این منطقه با خائیز، مجموعهای بسازند که مجموعه مشابهی در آن سوی سد ماورن به اسم پلاژ مارون در مقابل آن رنگ ببازد.
این منطقه سالها شکارچیان غیرمجاز را در طمع شکار به خود جلب میکرد اما محیطبانان منطقه توانستند با وجود کمی امکانات، از باقی مانده گونههای در معرض خطر انقراض حفاظت کنند.
اما حفاظت این گونهها در برابر تاجران و بلدوزرهای آنها به مراتب دشوارتر از حفاظت در برابر تفنگهای شکارچیان است.
تهدید شکارچیان غیرمجاز برای این منطقه شاید بزودی به خاطرهای خوش برای مدافعان تنوع زیستی بدل شود.