
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه (سیزدهم آبان ماه) بیش از ۵۳۰ واحد افت کرده است.
این افت در حالی بود که در معاملات اولیه صبح امروزشاخص کل ۹۰۰ واحد رشد داشت اما این روند از حدود ساعت ۱۱ برگشت و منفی شد.
علت اصلی این ریزش انتشار خبر رد لایحه کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) در شورای نگهبان بوده است.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان امروز گفته است این شورا “بیش از ۲۰ ایراد به این لایحه وارد دانسته” و آن را دو باره به مجلس برگردانده است.
افت شاخص بورس در حالی است که با اعلام معافیتهای موردی برای بعضی از خریداران نفت ایران انتظار میرفت بر شدت معاملات امروز در بورس افزوده شود.
در معاملات امروز نمادهای رمپنا (مپنا)، پارس (پتروشیمی پارس) و پارسان (نفت وگاز پارسیان) بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کلی داشتند.
در معاملات فرابورس هم نمادهای ذوب (ذوب آهن)، زاگرس (پتروشیمی زاگرس)، دماوند (تولید نیروی برق دماوند)، ارفع (آهن و فولاد ارفع) و میدکو (هلدینگ معدنی خاورمیانه) بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند و باعث افت آن شدند.
محسن خدابخش، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس به خبرگزاری کار ایران- ایلنا- گفته است: “رد CFT در شورای نگهبان به معنای منتفی شدن آن نیست و موضوع در مجمع تشخیص مصلحت بررسی خواهد شد بنابراین اینکه سهامداران واکنش منفی به آن نشان دهند، تنها منجر به یک اقدام شتابزده در بازار خواهد شد.”
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم، ۱۵ مهر به تصویب نمایندگان مجلس ایران رسیده بود.
موافقان میگویند پیوستن ایران به این کنوانسیون و بیرون آمدن از فهرست سیاه باعث شفافیت بیشتر و مقابله با فساد میشود.
این لایحه شامل یک مقدمه، ۲۸ ماده و یک پیوست است. ایران با شروطی از جمله به رسمیت نشناختن اسرائیل به کنوانسیون پیوسته است.
در ماههای اخیر و با افزایش نوسان در بازارهایی نظیر ارز و طلا بعضی از سرمایهگذاران پول خود را روانه بورس کردهاند.
بورس از جمله بازارهایی است که نسبت به تحولات سیاسی سریعا واکنش نشان میدهد ولی به اعتقاد عدهای این بورس تهران هنوز شایستگی نامیدن “دماسنج اقتصاد ایران” را ندارد.
بعضی دیگر معتقدند به دلیل ارتباط کم بازار ثانویه سهام تهران با بازار اولیه و نیز کمبود ابزارهای پوشش ریسک در بورس تهران، شرایط برای رفتارهای هیجانی و مبتنی بر سفته بازی در بازار سرمایه ایران فراهم است؛ از همین رو بالا و پایین شدن قیمتها در بورس تهران تاثیر قابل توجهی در رشد و توسعه صنایع ایران نمی گذارد و تنها سود و زیان معاملات میان اندک سهامداران فعال بازار جا به جا میشود.