
علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از فراهم شدن مقدمات عرضه نفت خام در بورس انرژی خبر داده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، آقای کاردر اظهار امیدواری کرده است که نخستین عرضه ششم آبانماه (حدود دو هفته دیگر) انجام شود.
علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی هم عرضه نفت خام در بورس از ششم آبان را تایید کرده است.
قیمت پایه نفت هم ۷۹ دلار و ۱۵ سنت اعلام شده که “قیمت نهایی فروش براساس نوسان قیمت نفت خام تا زمان تحویل، تعدیل شده و مبنای محاسبه قرار میگیرد.”
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران شرط شرکت در معامله را “تنها پرداخت معادل ریالی ۱۰ درصد ارزش سفارش به صورت نقدی پیش از آغاز عرضه” عنوان کرده است.
بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران تسویه معامله به صورت ۲۰ درصد ریالی (نقدی) و ۸۰ درصد ارزی (اعتباری) خواهد بود.
طرح عرضه نفت خام در رینگ صادراتی بورس انرژی اواخر شهریور ماه در شورای عالی هماهنگی اقتصادی، به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوزی ایران تصویب شد که هدف آن عمدتا مقابله با تحریمهای نفتی آمریکاست که قرار است از نیمه آبان اجرایی شوند.
علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی هم دیروز (سهشنبه ۲۴ مهر) در گفتگویی با خبرگزاری صداوسیما گفت: “همه شرکتهای داخلی و خارجی بدون محدودیت میتوانند نفت خام سبک را خریداری کنند و حداقل خرید برای هر مشتری می تواند ۳۵ هزار بشکه و حداکثر خرید تمام یک میلیون بشکه است.”
آقای حسینی گفته: “خریداران می توانند حداقل ۳۵ هزار بشکه و یا مضربی از ۳۵ هزار بشکه را خریداری کنند.”
بر این اساس خریداران خارجی می توانند در قالب شرکتهای حقوقی در خرید نفت مشارکت کنند.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران بیش از سه ماه پیش (تیرماه) گفته بود: “با کشورهای دوست خود گفتگو کردهایم و راههای فروش نفت خود را باز کردهایم. نفت خام ایران در بورس داخلی عرضه خواهد شد و بخش خصوصی، شفاف نفت بخرد و صادر کند.”
عدهای درباره دور زدن تحریمهای نفتی آمریکا به این طریق ابراز تردید کردهاند چون به گفته آنها از دید آمریکا فرقی نمی کند که این صادرات با چه مکانیزمی صورت گیرد.
ترامپ ‘مسئول وضع متلاطم بازار نفت’
همزمان بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را مسئول “وضع متلاطم بازار نفت” دانسته است.
به گزارش خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت ایران، آقای زنگنه دیروز (سهشنبه ۲۴ مهر) در کنگره نفت و نیرو گفت: “آمریکا، بازار را با تناقض روبهرو کرده است؛ از یک طرف آقای ترامپ و دوستانشان نمیخواهند قیمت نفت به دلیل مصارف داخلی بالا رود و از طرف دیگر به کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت مانند ایران، ونزوئلا و روسیه هجوم میآورند و آنها را به گونههای مختلف تحریم میکنند.”
وزیر نفت ایران همچنین گفته است: “ایران همواره در طول تاریخ بیش از یکصد ساله صنعت نفت و همچنین ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی امنیت عرضه را برای بازار جهانی نفت تضمین کرده است و حتی یک روز هم نبوده که از سوی ایران امنیت عرضه به خطر بیفتد.”
بعضی از فعالان بازار نفت میگویند در ماههای آینده و پس از اجرایی شدن تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران باید انتظار افزایش قیمت در بازار را داشت.
اخیرا دو گزارش درباره وضعیت بازار نفت و چشم انداز قیمت آن منتشر شده است که آینده مثبتی برای بازار نفت ترسیم نکردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی هفته پیش در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که در شرایط کنونی عرضه نفت در بازارهای جهانی کافی بنظر میرسد اما این صنعت به تدریج با فشار روبهرو میشود.
این سازمان همچنین گفته است این فشارها ممکن است برای مدتی ادامه یابد و “احتمالا افزایش قیمت را در پی خواهد داشت که بالقوه تاثیر منفی بر اقتصاد جهانی خواهد گذاشت.”
همزمان هفته پیش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در گزارشی به چشمانداز کوتاه مدت بازار انرژی پرداخت و برآورد خود از قیمت دو شاخص نفت خام “وست تگزاس اینترمدیت” و “برنت” را ارائه کرد.
در این گزارش پیش بینی قبلی در مورد میانگین قیمت برای هر دو شاخص نفتی “برنت” و “وست تگزاس اینترمدیت” در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ افزایش یافته است.
از زمان خروج آمریکا از برجام، مقامهای آمریکایی مکررا گفتهاند تصمیم دارند فروش نفت ایران را به صفر برسانند.
در حالیکه بعضی از کشورها نظیر کره جنوبی ماهها پیش از رسیدن موعد تحریمهای نفتی، خرید نفت از ایران را متوقف کردهاند، بعضی دیگر از کشورها چشم به معافیت موردی آمریکا برای مشتریان نفت ایران دارند که مقامهای کاخ سفید در حال بررسی آن هستند.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران روز یکشنبه (بیست و دوم مهر) از یافتن مشتریان جدید نفتی خبر برای ایران داد؛ او البته نامی از این کشورها نبرد.
معاون اول رئیس جمهور ایران گفت این کشورها “شرکای سنتی” ایران نیستند.
برایان هوک، رئیس “گروه اقدام ایران” در وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه (۱۵ اکتبر) در لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت که هدف دولت دونالد ترامپ قطع کامل و هرچه سریع تر صادرات نفت ایران است.
او افزود: “ما با کشورهایی که واردات خود را کاهش می دهند همکاری می کنیم تا اطمینان حاصل بکنیم که این اتفاق می افتد.”
او پس از مذاکره با دیپلمات های فرانسه، بریتانیا و آلمان، از اظهار نظر درباره اعطای معافیت های احتمالی از برخی تحریم ها به این کشورها خودداری کرد و درباره این که واشنگتن شبکه مالی سوئیفت را هدف قرار خواهد داد یا نه صحبتی نکرد.