آیا می توان پس از اجرای طرح صیانت، از اینترنت ملی فرار کرد ؟

© Copyright Notification: This video is originally produced by IranTV on youtube (youtube.com/IranTV) and all rights are preserved for us. using our contents without permission results in our legal claim.

آیا می توان پس از اجرای طرح صیانت از اینترنت ملی فرار کرد ؟

درود… همانطور که حتما در خبرها شنیده اید، با وجود مخالفت‌های گسترده و دامنه دار شهروندان ایرانی، کمیسیون مشترک «طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی» در مجلس، کلیات طرح موسوم به صیانت را به تصویب رساند. اتفاقی که تصویب آن در آستانه مذاکرات برجامی، ایران فروشی رژیم به چین و روسیه و احتمال همکاری رژیم با روسیه در جنگ احتمالی اوکراین موجب شده است که بسیاری از تحلیلگران هم عقیده باشند که این طرح در این زمان به خصوص مجددا به بحث گذاشته شده است که توجه مردم ایران را از خیانت های دیگر رژیم بردارد.
به گزارش رسانه‌های داخلی، اعضای کمیسیون طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی ، کلیات طرح موسوم به صیانت را در جلسه خود با ۱۸ رای موافق تصویب کردند. یا بهتر بگوییم به مردم تحمیل کردند .
طرح صیانت در در صورت اجرای نهایی باعث محدودیت دسترسی به شبکه‌ها و پیامرسان‌های پرطرفدار چون اینستاگرام و واتس‌اپ خواهد شد و به دنبال ایجاد سازوکاری برای ایجاد اینترنت داخلی است.
اتفاقی که اکنون حتی در چین هم در این سطح شاهد آن نیستیم و تنها با کشوری همچون کره شمالی قابل مقایسه خواهد بود. کلیات این طرح درحالی تصویب شد که به تنها مخالف آن در کمیسیون مجلس فقط ۳ دقیقه زمان حرف زدن داده شد.
پایگاه خبری جماران به نقل از یک مشاور آی.سی تی نوشته است: ریاست کمیسیون مشترک به عجیب‌ترین شکل ممکن و بدون دادن فرصت صحبت به نمایندگان و نماینده مرکز پژوهش‌ها و سایر دستگاه‌ها، در عرض کمتر از سی ثانیه برای کلیات طرح صیانت رای گرفت و کلیات طرح رای آورد.
از روزهای گذشته سرعت اینترنت در ایران به شدت کند شده است و بسیاری از شهروندان این اقدام را مقدمه‌ای برای اجرای طرح صیانت می‌دانند.
گفتنی است، یکی از مسائلی که این روزها مردم زیاد درباره آن صحبت می‌کنند، موضوع سند همکاری‌های جامع ایران و چین است. یکی از محورهای مهم مورد بحث کاربران فضای مجازی این است که آیا این سند محدودیت در اینترنت را به دنبال خواهد داشت یا خیر؟
مسئولان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشتر اعلام کرده‌اند که در تفاهم‌نامه چنین چیزی وجود ندارد. اما همه می دانند که جزئیاتی که از این طرح اعلام شده دقیقا مشابه طرحی است که چین پیشتر در کره شمالی اجرایی کرده بود.
طرح صیانت پس از آن‌ در دستور کار مجلس قرار گرفت که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی‌های متعدد، فضای مجازی در ایران را «ول و رها» خواند و از محدود نکردن آن توسط نهادهای مسئول انتقاد کرد. اما در صورت اجرایی شدن کامل این طرح، چه اتفاقی خواهد افتاد و راه چاره برای فرار از آن برای مردم چه خواهد بود!؟ و آیا دور زدن اینترنت ملی در صورت تصویب طرح صیانت امری امکان پذیر است؟
آنچه از ظاهر قضیه در طرح صیانت برمی‌آید چیزی شبیه به «دیوار آتش بزرگ چین» (The Great Firewall of China) است: این سیستمی محدودسازی پیچیده و گسترد‌ه‌ای در چین است. که البته در چین به صورت کامل اجرایی نشده است و به خواست سیاستمداران این کشور آزادیهایی برای مردم این کشور در نظر گرفته شده است. و به همین دلیل است که از نظر کاربران چینی کارکرد این فایروال اصلا پیچیده نیست؛ و هنوز فیلتر شکن ها در کشور چین کار می کنند. این را می توانیداز کسانی که تجربه سفر به چین را داشته اند نیز پرسید. پس کجای این طرح ایرانیان را نگران کرده است !؟ برای پاسخ به اسن سوال باید بگوییم که دولت چین برای توسعه دیوار آتش بزرگ خود از چندین متد رایج به طور همزمان استفاده کرده است:

بلاک کردن آی.پی.آدرس‌ها
مسموم کردن کش DNS یا DNS Spoofing
فیلترینگ URLها
سانسور محتوا به صورت دستی و با هوش مصنوعی
و بلاک کردن VPNها
اما آیا راهی برای فرار از دیوار آتش بزرگ چین وجود دارد؟ همانطور که گفتیم بسیاری از VPNهای معروف در این روش به طور کامل بلاک می‌شوند. اما استفاده از شبکه‌های خصوصی مجازی یک راهکار بالقوه است. به زبان ساده شهروندان چینی یا توریست‌هایی که به این کشور می‌روند برای دسترسی به اینترنت بین‌المللی باید از VPNهای خاصی استفاده کنند که البته امکان شناسایی و ردگیری آنها نیز وجود دارد.
از نقطه نظر فنی، VPNها برای شما یک شبکه خصوصی برای استفاده از اینترنت می‌سازند و از دیتاهای ارسالی و دریافتی شما و موقعیت مکانی شما محافظت می‌کنند. مردم چین از این وی.پی.ان‌ها برای مقاصدی نظیر تحقیق و مطالعه، چک کردن شبکه‌های اجتماعی خارجی نظیر فیسبوک و اینستاگرام و پیگیری ترندهای خبری جهانی استفاده می‌کنند. البته که دولت چین از وجود این VPNها آگاه است و فعلا نیازی به بلاک کردن آن ها نمی بیند. اگر طرح صیانت در حد اندازه های چین در ایران اجرایی شود،
بهترین راهکارها برای دور زدن اینترنت ملی، راهکار های مردم چین خواهد بود. یعنی موارد زیر»
مرورگر تور (Tor)
VPNهای غیرمتمرکز (Decentralized): وی.پی.ان.هایی که از فناوری بلاک چین استفاده می‌کنند.
پروکسی های اوپن سورس
ابزارهایی نظیر ShadowsSocks

اما اگر این طرح به صورت کامل اجرایی شود، تنها راه دور زدن آن متصل شدن به اینترنت های کشور های همسایه از طریق شبکه های متعدد محلی خواهد بود. که در ایران برخی شرکت ها به صورت مخفیانه در حال توسعه آن هستند. روشی که می تواند به همراه اینترنت ماهواره ای تنها راه حل های موجود باشد.
بنابراین نتیجه این است که اگر این طرح به صورت کامل اجرایی شود، مشکلات متعدد خواهد بود و درصد بسیار کمی از مردم خواهند توانست به اینترنت جهانی متصل شوند.