در اتفاقی حیرت انگیز، مردم در تهران، ریالِ پهلوی را جایگزین ریالِ خامنه ای کردند

#رضا_پهلوی #رضاشاه_روحت_شاد #نه_به_جمهوری_اسلامی #شاهزاده_رضا_پهلوی

منبع:
کیهان لندن با تصرف و تلخیص:
https://kayhan.london/fa/1400/05/08/250140/

در شرایطی که فهرست بلندی از مشکلات ریز و درشت اقتصادی با منشاء سیاسی و عقیدتی، ملت و مملکت را به خاک سیاه نشانده، دلار از مرز ۹ هزار تومان عبور کرده، اقتصاد در آستانه سقوط قرار داشته و همه اینها به اعتصابات و اعتراضات گسترده دامن زده است، «دلار هفت تومانی زمان شاه» نه تنها یک نوستالژی بلکه به شاخصی عینی تبدیل شده تا عموم مردم ارزش پول ملی را به عنوان یکی از عوامل ثبات اقتصادی با پیش از انقلاب مقایسه کنند و از خود بپرسند چرا چنین شده است؟!

به نقل از منابع خبری رسمی داخل ایران در زمان تبعید رضاشاه و ورود متفقین به ایران (حدود ۱۳۲۰ خورشیدی) هر دلار آمریکا تقریباً یک و نیم تومان ایران بود؛ یعنی با ۱۵ ریال می‌شد یک دلار خریداری کرد. در سال ۱۳۳۲ یک دلار آمریکا معادل ۹۰ ریال ایران (۹ تومان) و در واپسین ماه‌های سال ۱۳۵۷ پیش از پیروزی انقلاب اسلامی یک دلار آمریکا تقریباً ۷۰ ریال (۷ تومان) بود.

حالا، چهل سال بعد، دو سه ماه پیش قیمت هر دلار به ۷۰۰۰ تومان رسید و سوژه‌ی مردم شد: آنها به کنایه می‌گفتند نمردیم و دیدیم در جمهوری اسلامی هم دلار هفت تومان شد! ولی اینطور هم نماند بلکه در زمانی کوتاه ارزش ریال از آنچه بود بدتر شد و حالا چهار پنج روز است بازاری‌های به ویژه در تهران کسب و کارشان را تعطیل کرده‌ و در اعتراض به نوسانات نرخ ارز و گرانی و کسادی بازار دست به تظاهرات می‌زنند.

شاید باور آن حتا برای خوشبین‌ترین مخالفان جمهوری اسلامی ممکن نبود که روزی فرابرسد که هزاران نفر از مردم روبروی مجلس شورای اسلامی تظاهرات کنند و شعار بدهند «دلار ۱۰ هزاری نمیخوایم نمیخوایم»، «جایی که شاه نداره حساب کتاب نداره»، «رضاشاه روحت شاد»!

یک نفر کار می‌کرد یک خانواده سیر می‌شد

تصویر ایران پیش از انقلاب برای هر گروه از مردم یادآور خاطرات مختلف است. به همین دلیل سر دادن این شعارها از سوی بازاری‌ها که اعتراضات آنها بیش از آنکه سیاسی باشد اقتصادی است مفهومی ویژه می‌یابد که تولید و کسب و کار و قدرت خرید مصرف‌کنندگان ارتباط دارد. آنچه امروز در بازار نیست و در گذشته بود، دخلی است که جوابگوی خرج باشد. آنچه در ذهن مردم از بازاری تا مصرف‌کننده از «دوران شاه» مانده، یک فرمول ساده اما بسیار روشن است: «یک نفر کار می‌کرد یک خانواده سیر می‌شد». این واقعیت از چند سال پیش تغییر کرده است: یک خانواده کار می‌کند و هیچکدام سیر نمی‌شوند! حالا حتا وضع از این هم بدتر شده: اصلا کاری در کار نیست و همه‌ی بازارها، از بازار تولید و فروش تا بازار مصرف و خرید کساد است.

رگ و ریشه‌ی آن ثباتی را که سبب می‌شود بازاری‌ها نیز بگویند «خدا پدر شاه را بیامرزد» بیخ گوش آنهاست در قلب تهران: از خیابان «جمهوری» (خیابان شاه) و چهارراه استانبول تا منوچهری. جایی که ارزش ریال با دلار برابری می‌کند، اما نه ریال جمهوری اسلامی بلکه «ریال پهلوی‌ها».

© Copyright Notification: This video is originally produced by IranTV on youtube (youtube.com/IranTV) and all rights are preserved for us. using our contents without permission results in our legal claim.