زندگینامه «افلاطون»: شاگردی که استادش را به چالش کشاند

حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
https://www.patreon.com/deeppodcastiran

Instagram: Https://www.instagram.com/deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
لینک زندگینامه سقراط:

لینک زندگینامه نیچه:

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
یکی از فیلسوفان بزرگ و سرشناس یونان باستان بود. مدرسه (آکادمی) رو تاسیس کرد که به اعتقاد خیلی ها اولین مدرسه آموزش عالی در جهان غرب بود. افلاطون تاثیر بسیار زیادی بر زندگی و نگرش انسان ها گذاشت.
از اونجایی که زندگی افلاطون مربوط به چندین سال قبل میشه و از زمان ما بسیار دوره، ما اطلاعات کمی از افلاطون داریم نه فقط زندگینامه‌اش، که جامعه‌ای که درش زندگی میکرد اینکه یونان و شهر آتن در اون دوران به چه صورت بود. تمام چیز هایی که میدونیم مربوط به نوشته های دست دوم میشن و کسانی که در مورد افلاطون نوشتن. بنابراین بهترین راه برای شناخت افلاطون رفتن به سراغ افرادیه که افلاطون از اونها تاثیر گرفته یا بر اونها تاثیر گذاشته.
افلاطون در یکی از معروف ترین جملاتش میگه: جوامع همچون انسان ها هستند، آنها مانند انسانها رشد میکنند.
نکته قابل تامل اینجاست جامعه باستانی که افلاطون در اون زندگی میکرد چه طور اجازه میداد این فیلسوف آزادنه تفکراتش رو بیان کنه.
در حدود 2500 سال بین زمان ما با زمان افلاطون فاصله وجود داره همین باعث میشه اطلاعات زیادی از روزهای آغازینش نداشته باشیم. آنچه که مشخصه افلاطون در یک خانواده سطح بالای آتنی در یونان باستان متولد شد. مورخین اعتقاد دارند افلاطون بین سال های 429 تا 423 پیش از میلاد مسیح به دنیا آمده بود. افلاطون درست در دوران جنگ های پِلوپونزی متولد شد.
گفته میشه پدر افلاطون، آریستون نام داشت و از نوادگانِ (کودروس) پادشاه آتن بود. نام مادرش perictione بود که از نسل بزرگان و قانون گذاران شهر آتن بود
دایی و پدر بزرگ مادری افلاطون از اعضای نظام 30 جبار بودند اگر داستان زندگی سقراط رو دیده باشید (قبلا ساخته شد) گفتیم ناظم 30 جبار یک حکومت دیکتاتوری بود که بعد از شکست در جنگ های پِلوپونزی در آتن روی کار اومد.
همینکه افلاطون از یک چنین خاندان قدرتمند ثروتمندی ظهور کرده، چه مادری و چه پدری، میشه حدس زد که دوران نوجوانی و جوانی رو در سطح عالی رفاه گذرونده و تمامی امکانات اون دوران رو در اختیار داشته در اون زمان تنها ثروتمندان میتونستند امکان یادگیری سواد رو داشته باشند که به احتمال زیاد افلاطون هم جزء همین قشر بوده.
افلاطون در جایی مینویسه: «مهمترین بخش یادگیری، تکرار مستمر و محافظت از آن است»
از دوران جوانی تحت آموزش بزرگترین فیلسوفان زمانش قرار گرفت. به قدری به یادگیری علاقه نشان داد که تا پایان عمر این روند ادامه داشت. گفته میشه افلاطون دو برادر و یک خواهر داشت. پدر افلاطون، یعنی آریستون، در دوران کودکیش از دنیا رفت اما اتفاقات پس از مرگ پدر برای ما نامعلوم باقی مونده
اما افلاطون نامی نبود که در هنگام تولد روش گذاشته باشند بلکه نام اصلیش (آریستوکلِس) بود. کلمه (افلاطون) یا (پلاتون) در زبان یونانی به معنای وسیع بود. دقیق معلوم نیست که چرا چنین لقبی براش گذاشتند بعضی ها نوشتن به دلیل ظاهرش بود که چهار شانه و بلند قد بود بعضی ها گفتند ارتباطی با ظاهرش نداشته بلکه به دلیل تفکرات وسیعش در موضوعات فلسفی بود که بهش لقب افلاطون دادند.
افلاطون در تمام زمینه های درسی بسیار خوب رشد کرد و تمامی منابع تایید میکنند افلاطون بسیار باهوش بود. حتی خارج از کلاس درسی افلاطون فرد شجاع و نترسی بود و با رقبا کشتی میگرفت حتی گفته میشه در مسابقات Isthmian games هم شرکت کرده بود مسابقاتی که دو بار قبل و بعد از المپیک در آتن برگزار میشد.
برای اینکه فلسفه افلاطون رو بفهمیم باید به سراغ متفکرانی بریم که از افلاطون الهام گرفتند یا روش تاثیر گذاشتند.
فیثاغورث تاثیر زیادی بر تفکرات افلاطون گذاشت وقتی از فیثاغورث صحبت میکنیم به یاد (قضیه فیثاغورث) – Phythagorean theorem می افتیم و فیثاغورث رو اونطور که در کتابهای درسی به ما یاد دادند یک ریاضی دان میدونیم. در حالیکه فیثاغورث ورای دنیای ریاضی بود فیثاغورث یکی از اولین فیلسوف ها در زمینه نظریه تناسخ بود- Metempsychosis، نظریه‌ای که به طور ساده میگه روح موجود پس از مرگ بیولوژیکی ، زندگی جدیدی رو به شکل فیزیکی با جسمی متفاوت ادامه میده. فیثاغورث همچنین اعتقاد داشت همه چیز رو میشه با علم اعداد توضیح داد حتی جهان هستی.
هر دو این نظریه هایی رو که گفتیم در نوشته های افلاطون تاثیر بسیار زیادی گذاشت جوری که خیلی از مورخین اعتقاد دارند افلاطون تحت آموزش های مستقیم فیثاغورث قرار گرفته بود.
جدا از این تفکرات، افلاطون در زمینه ریاضی هم تبحر داشت. یکی از معروفترین شاگردان کلاس ریاضی افلاطون ، اقلیدس (EUClid) بود، که به «پدر هندسه» یا «بنیانگذار هندسه» شهرت داره که نظریاتش به مدت دو هزار سال شالودة تمام آموزش هندسه در غرب بود.
علاوه بر همه اونهایی که گفتیم باید از (هراکلیتوس و پارمِنیدِس) هم نام ببریم دو تن از فلاسفه قدیمی مربوط به دوران پیش از سقراط و از افرادی که به متافیزیک اعتقاد داشتند. متافیزیک یا مابعدالطبیعه شاخه‌ای از فلسفه است که به پژوهش دربارة چیستی زندگی و جهان به عنوان یک کل میپردازه.
هر دو این تفکرات با اینکه با هم تفاوت داشتند اما در نوشته های افلاطون تاثیرگذار بودند. نکته جالب اینجاست که نوشته های افلاطون هم به صورت دیالوگی بیان شده که بهترین روش برای بیان تفکرات متفاوته.
اما در بین تمامی این بزرگانی که اسم بردیم مهمترین و تاثیرگذارترین معلم افلاطون، سقراط بود. اگرچه مورخین همواره در حال بررسی عمق رابطه بین افلاطون و سقراط هستند ، کاملا م