فروپاشی یوگسلاوی: قسمت اول – تاسیس کشور یوگسلاوی

حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
https://www.patreon.com/deeppodcastiran

Instagram: Https://www.instagram.com/deep.podcast
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
لینک سایت امید فدوی:
https://omidfadavi.me/product/pdf-what-is-cryptocurrency/
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

جنگ جهانی اول در سال 1918 به پایان رسید. کشور یوگوسلاوی در اون زمان بین سه امپراتوری مشترک بود. امپراتوری های عثمانی، اتریش مجارستان و پادشاهی صربستان. کشور پادشاهی صربستان در تاریخ 1881 به طور رسمی شکل گرفته بود. بعد از جنگ جهانی اول پادشاهی صربستان با متفقین بود و در سمت برنده جنگ بود. در حالی که اتریش مجارستان و عثمانی در سمت بازنده بودند. در پایان جنگ جهانی اول امپراتوری های عثمانی و اتریش مجارستان فروپاشیدند. شاه آلکساندر اول که پادشاه صربستان بود، به کمک انگلیس و فرانسه منطقه بالکان رو در اختیار گرفت. با اینکه فقط 30 سال سن داشت اما یک کشور بزرگ و قدرتمند رو در اختیار گرفته بود. صربستان در جنگ تلفات زیادی داده بود. 1.2 میلیون نفر کشته شدند که یک چهارم جمعیت این کشور میشدند. در نهایت متفقین تصمیم گرفتند برای جبران منطقه بالکان رو به صربستان و شاه آلکساندر بدن. بدین ترتیب در یکم دسامبر سال 1918 کشور "پادشاهی صربستان، کرواسی و اسلوونی" تشکیل شد و شاه آلکساندر پادشاه شد. چند ماه بعد در ژانویه سال 1919 کنفرانس صلح ورسای تشکیل شد و همه با کشور جدید در منطقه بالکان آشنا شدند اما همچنان بر سر مرزبندی ها بحث و جدل بود. سرانجام در سال 1920 مرزنبندی نهایی معلوم شد. در این مرزبندی کشورهای صربستان، مونتنگرو و بخش هایی از امپراتوری متلاشی شده اتریش مجارستان وجود داشتند یعنی کرواسی، بوسنی و اسلوونی. مقدونیه هم که قسمتی از امپراتوری عثمانی بود به امپراتوری جدید اضافه شد. برای اولین بار در تاریخ اسلاو های جنوبی در منطقه بالکان با هم یک کشور مشترک رو تشکیل دادند.
در ابتدا هیچ مشکلی بین این مردم با قومیت ها و مذاهب مختلف وجود نداشت. در کشور جدید 3 مذهب، 5 ملیت متفاوت، 7 قومیت، چهار زبان مختلف و دو الفبای متفاوت وجود داشت. اما اونها قصد داشتند با تکیه بر ایده لیبرال و سکولار بودن کشور همه این تفاوت ها رو از بین ببرند و یک کشور متحد رو تشکیل بدن.
در اوایل سال 1921 اولین اغتشاش ها آغاز شد. در کجا؟ در جنوب صربستان و منطقه کوزوو. 60 درصد مردم این منطقه مسلمانان آلبانیایی بودند. اونها یک گروه جدایی طلب تشکیل دادند و میخواستند از کشور جدید جدا بشن و به آلبانی ملحق بشن. این جنبش آغازگر گروهی بود که بهشون Kachaks گفته میشد. جنگهای زیادی بین نیروهای شاه آلکساندر و گروه جدایی طلب kachaks درگرفت. در نهایت اغتشاش ها خنثی شد. بعد از این اغتشاش ها شاه آلکساندر کمی احساس خطر کرد. او بسیاری از پست های مهم رو به صرب ها داد. تا قبل از اون قرار بود به هیچ عنوان قومیت در انتخاب یا عزل افراد هیچ تاثیری نداشته باشه.
در این دوران جریانی اعتراضی در بین کروات ها شکل گرفت. اونها از سیاست بلگراد و شاه آلکساندر ناراضی بودند و صرب کردن محض کشور رو تهدیدی به استقلال خودشون میدونستند. اونها از اتریش مجارستان جدا شدند تا استقلال داشته باشند حالا در سیستمی قرار گرفته بودند که تمامی سیاستمداران صرب تبار بودند.
یکی از معترضین "استفان رادیچ" نام داشت. او رهبری "حزب دهقانان کروات ها" Coroatian peasant party رو به عهده داشت و مرد شماره یک سیاست در بین کروات ها بود. او در این دوران تبدیل به پادشاه بدون تاج در بین کروات ها شده بود.
اما رادیچ چی میخواست؟ دقیقا معلوم نیست هدف رادیچ از اعتراضاتش چی بود ولی اکثر افراد معتقدند او در ابتدا خواهان جدایی و استقلال کرواسی بود اما بعد از جنگ جهانی اول و پیوستن به کشور "پادشاهی صربستان، کرواسی و اسلوونی" بیشتر دوست داشت جزئی از کشور جدید باشه، ولی کشور به صورت فدرال اداره بشه و تصمیمات سیاسی برای کروات ها توسط خود کروات ها گرفته بشه نه پادشاه و دولت مرکزی.
در سال 1928 در ساختمان مجلس دولت در بلگراد، یک نماینده از مردم مونتنگرو بلند شد و تعدادی از نمایندگان کروات رو به تیر بست. رادیچ در این درگیری زخمی شد و مدتی بعد از دنیا رفت. با این ترور سرنوشت پادشاهی تغییر کرد. او به سرعت به چهره محبوب ملی گراهای کروات تبدیل شد.
کروات ها ترور رادیچ رو تهدیدی علیه خودشون میدونستند. شاه آلکساندر باید برای شرایط جدید تصمیم گیری میکرد. او به سرعت یک نظام دیکتاتوری تشکیل داد. قانون اساسی کشور رو منسوخ اعلام کرد، مجلس رو منحل کرد و فعالیت تمامی حزب های سیاسی رو لغو کرد. شاه آلکساندر برای اتحاد قومیت ها نام کشور رو هم از "پادشاهی صربستان، کرواسی و اسلوونی" به یوگوسلاوی تغییر داد. یوگ به معنی جنوبی و اسلاوی اشاره به نژاد اونها یعنی اسلاو ها داره. از اینجا نام کشور به یوگوسلاوی تغییر پیداد کرد یعنی پادشاهی اسلاوهای جنوبی.
در واقع شاه آلکساندر میخواست با یک دیکتاتوری تنش های بین قومیت ها رو از بین ببره و همه رو تحت عنوان نژاد اسلاو که تو بین همشون مشترک بود با هم متحد کنه. البته خیلی موفقیت آمیز نبود چون یک نژاد به تنهایی برای متحد کردن این اقوامی که حالا دیگه کاملا هویت خودشون رو مستقل میدونستند کافی نبود.

NO COPYRIGHT INFRINGEMENT INTENDED
The footages are from a swedish documentary. I just use them for educational purpose and i dont own any of the footages.
منابع:


https://www.youtube.com/playlist?list=PLdw7wnKe0wiUSNdugFGpnSfm6wt-9gvUt