© Copyright Notification: This video is originally produced by IranTV on youtube (youtube.com/IranTV) and all rights are preserved for us. using our contents without permission results in our legal claim.
همین چند روز پیش بود که گزارش نشریه آمریکایی نشنان اینترست در مورد سونامی گرانی که در راه ایران است را شنیدیم.
حالا اما آخرین گزارش مرکز آمار ایران حقایقی را اذعان کرده است که نشان می دهد، این سونامی خیلی زودتر از آنچه که انتظار می رفت به کشور رسیده است. در این برنامه گوشه ای از این گزارش را مرور می کنیم و همچنین به پاسخ امیر براتی اقتصاد دان دانشگاه یورک در مورد اینکه مردم برای فرار از این سونامی باید چه راه و روش اقتصادی در پیش بگیرند را خواهیم شنید.
اما گزارش مرکز آمار چه می گوید. در حالی که انتقادها از تورم افسار گسیخته در ایران به حلقه نزدیکان ابراهیم رئیسی نیز رسیده است، رئیس جمهور ر ج ا از اقدامات دولت خود در این زمینه دفاع کرد و گرانیها را به دولت حسن روحانی نسبت داد.
رئیسی، روز جمعه ۲۶ فروردین در دیدار با هنرمندان حکومتی گفت: چهار سال تورم بالای ۴۰ درصد و رشد اقتصادی نزدیک به صفر، علت اصلی گرانیها است.
رییسی مدعی شد دولت او ظرف هشت ماه توانسته تا حدی جلوی سیل تورم گذشته را بگیرد و نرخ رشد تورم مهار شده و در ماههای آتی کمتر و کمتر خواهد شد.
رئیس جمهور منصوب خامنه ای تورم را در کشور ساختاری دانست و گفت: کسی حق ندارد از تورم ساختاری موجود برای تامین اغراض شخصی یا گروهی سواستفاده کند. و دستور مهار اسب سرکش تورم به قول خودش برنامه اصلی معیشتی دولت در ۸ ماه گذشته دانست و گفت چهار سال تورم بالای ۴۰ درصد و رشدهای اقتصادی منفی یا نزدیک به صفر، به قدرت خرید مردم به ویژه قشرهای ضعیف آسیبهای جدی زده است و فوریترین دستور کار دولت به جلوگیری از سیل تورم و تلاش برای بهبود قدرت خرید خانوار اختصاص پیدا کرد.
او گفت اتخاذ تصمیمات مهم پولی و مالی در دولت او موجب شد که نرخ تورم دوازده ماهه از حدود ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۰ به ۴۶ درصد در اسفند ۱۴۰۰ رسیده؛ یعنی بیش از ۱۳ واحد درصد کاهش داشته است.
اما آمار ها چه می گوید . به گزارش اقتصاد نیوز انجمن صنایع غذایی ایران در بیانیه ای اعلام کرد که «تصمیمهای مدیران دولتی منسوب رئیسی شدیدا قواعد حاکم بر بازار را برهم میزند و ما نگران این هستیم که علاوه بر گرانی افسار گسیخته مواد غدایی، شاهد نوعی از قحطی هم باشیم. او گفت ما این را سونامی سیکل معیوب می نامیم و به این شکل است که در اثر گرانی خرید کم می شود، با کم شدن خرید تولید کاهش می باید و این چرخه معیوب به یک قحطی وحشتناک در کشور می انجامئ.
محمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران از افزایش نرخ فروش گندم دولتی خبر داد و گفت قیمت آرد نیز روند صعودی گرفته است. به گفته او، احتمال افزایش قیمت ماکارونی و سایر غلات ابتدایی که برای سیر کردن شکم مردم به کار می رود نیز وجود دارد.
این در حالی است که نرخ فروش گندم دولتی که پیشتر کیلویی دو هزار و ۷۰۰ تومان بود، ۱۲ هزار تومان شد. و بر اساس اعلام رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، متعاقب این افزایش نرخ، قیمت آرد نیز به کیلویی ۱۶ هزار تومان رسید و احتمال دارد که قیمت ماکارونی هم از کیلویی ۱۲ هزار تومان به 3۵ هزار تومان برسد.
محمدرضا مرتضوی به خبرگزاری ایلنا گفت: «این افزایش نرخ باعث خواهد شد بسیاری از کارخانههای تولیدکننده خرد در ماههای نخست سختیهای زیادی را پشت سر بگذرانند، چرا که باید حداقل سرمایه در گردش خود را شش برابر افزایش دهند.» این یعنی ورشکستگی این یعنی قحطی غدایی در کشور. آن هم در حالی که دلار هم برای واردات مواد غدایی نداریم و در این شرایط حدا به داد این مردم برسد.
او با انتقاد از تصمیم وزارت جهاد کشاورزی در افزایش قیمت گندم، افزود: «بسیاری از مدیران جدید منسوب ابراهیم رئیسی سابقه چندانی در شغلی که پذیرفتهاند ندارند. از اینرو، تصمیمگیریهای آنها در بسیاری موارد قواعد حاکم بر بازار را برهم میزند.»
این در حالی است که نه تنها در امر موادغذایی که در کالاهای دیگر نیز تصمیمات دولتی ، سونامی وحشتناک گرانی را شروع کرده اند. برای مثال توقف واردات تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار به افزایش قیمت ۵ تا ۶ میلیونی قیمت موبایل انجامید و سخنگوی واردکنندگان موبایل و تبلت، از توقف روند واردات موبایلهایی با قیمت بالاتر از ۶۰۰ دلار به دلیل تامین نشدن ارز مورد نیاز، خبر داد.
محمدرضا عالیان گفت: تصویب یک مصوبه غیر کارشناسانه از سوی دولت، دلیل اختصاص نیافتن ارز مورد نیاز به واردکنندگان تلفن همراه است.
همچنین رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی و ارتباطی گفت: از آنجایی که واردکنندگان تلفن همراه نتوانستند ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند، شاهد گرانی ۵ تا ۶ میلیونی این گوشیها در بازار هستیم.
مهدی محبی افزود: در تامین تلفن همراه با قیمت زیر ۶۰۰ دلار مشکلی نداریم اما باید بگویم افزایش نرخ موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار بر قیمت سایر موبایلها نیز تاثیر گذاشته است و قیمت این موبایلها نیز در بازار روند صعودی به خود گرفتهاند.
این ها همه در حالی است که روز چهارشنبه ابراهیم رئیسی در نشست هیات دولت از افزایش قیمت کالاهای اساسی در روزهای اخیر ابراز نارضایتی کرده و به دستگاههای نظارتی دستور داد تا «پشت پرده» این گرانیها را بررسی و عوامل آن را شناسایی کنند.
این سخنان بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشت و شماری از موافقان و منتقدان رئیسی سیاستهای دولت را عامل افزایش قیمتها اعلام کردند.
در یکی از صریحترین انتقادها به سخنان رئیس جمهور ایران، روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران نوشت: «آقای رئیسی! گرانیها پشتپرده ندارد، هرچه هست آن را در مدیریت همکارانتان و در دولت جستوجو کنید.»