حبیب الله القانیان، یهودی سازنده ساختمان پلاسکو که اعدام شد

حبیب الله القانیان

حبیب الله القانیان (۱۲۸۸-۱۳۵۸) رییس انجمن کلیمیان تهران و سرمایه دار بزرگ یهودی ایرانی بود.
در سال ۱۳۳۷ القانیان شرکت پلاستیک سازی پلاسکو را در تهران تاسیس کرد و بتدریج پلاسکو را به بزرگترین و پیشرفته‌ترین شرکت پلاستیک ایران تبدیل کرد و نیز صنایع پروفیل آلومینیم را راه اندازی نمود.
بخاطر موفقیتهای اقتصادیش القانیان به شهرت خاصی در ایران و اسرائیل رسید. ساختمان پلاسکو واقع در چهارراه اسلامبول و ساختمان آلومینیم واقع در خیابان جمهوری که نخستین برج‌های ایران بودند، بخشی از اموال وی قبل از مصادره توسط جمهوری اسلامی بود.
اندی پس از انقلاب ایران (۱۳۵۷) دولت جدید او را دستگیر کرده و به جرایم مختلف از جمله «فساد» «تماس با اسرائیل و صهیونیسم» و “جنگ با خدا و دوستان خداً محاکمه و محکوم به اعدام نمود. او در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۸ تیرباران شد.
القانیان یکی از نخستین غیر نظامیان و نخستین یهودی اعدامی پس از انقلاب بود. دولت اسلامی نخست درخواست خویشان القانیان برای تحویل جسد وی را برای خاکسباری رد کرد. با میانجیگری خاخام یدیدیا شوفط و سایر رهبران جامعهٔ کلیمی تهران دولت اجازهٔ دفن وی را در انتها داد.
وی در دفاعیات خود گفت «اینجانب حبیب القانیان، افتخار می‌کنم کلیمی ایرانی هستم… تا به حال هیچ گونه کمک و یا اعانه به نفع اسرائیل نداده و نخواهم داد. من موافق کشتار مردم فلسطین نیستم… افتخار می‌کنم دارای سهمی از کارخانجات پلاسکو ملامین، پلاستیک شمال، لوله شمال و کارخانه یخچال جنرال الکتریک و پروفیل آلومینیوم می‌باشم.» وی همچنین تاکید کرد هیچ دارایی به نام او در اسراییل وجود ندارد. او در وصیت نامه اش از وراثش درخواست کرد که به حسابهایش رسیدگی کنند و بدهکاریهایش را به افراد مربوط پرداخت کنند و حقوق عقب افتاده کارمندانش را به آنان بدهند. او ضمن خداحافظی از خانواده‌اش از آن‌ها خواست که یک سال برایش دعا کنند. سنای آمریکا در اعتراض به اعدام او قطعنامه‌ای صادر کرد.