© Copyright Notification: This video is originally produced by IranTV on youtube (youtube.com/IranTV) and all rights are preserved for us. using our contents without permission results in our legal claim.
آخرین اخبار از هواپیما امروز تبریز هواپیمای شاهزاده رضا پهلوی
درود… شاهزاده رضا پهلوی از ١٧ سالگی برای طی کردمن دوره های ویژه خلبانی به ایالات متحده آمریکا اعزام شد و طی افامت خود در این کشور دورۀ خلبانی جت های جنگی را در پایگاه نیروی هوایی ریس در تگزاس آمریکا تکمیل کرد.
در آغاز جنگ ایران و عراق با اینکه می دانست برگشتنش به داخل کشور می تواند عواقب بدی برایش داشته باشد ولی حس وطن دوستیش نگذاشت بی تفاوت باشد. ایشان طی نامهای به نیروی هوایی ایران، پیشنهاد کرد تا به عنوان خلبان جنگنده در جنگ ایران و عراق شرکت جوید، که این تقاضا توسط مقامات وقت ایران بیپاسخ ماند!
شاهزاده رضا پهلوی به گفته خودش همیشه مخالف هرگونه حمله نظامی کشورهای خارجی به ایران است. و او برای اثبات این موضوع حتی در آغاز جنگ ایران و عراق طی نامهای به نیروی هوایی ر چ ا، پیشنهاد کرده بود تا به عنوان خلبان جنگنده در جنگ ایران و عراق شرکت کند، که این تقاضا توسط مقامات وقت ج.ا بیپاسخ ماند.
هواپیمای جت جنگنده اف 5 که تصاویر آن را میبینید، هواپیمایی است که برای آموزش شاهزاده رضا پهلوی در ایران تهیه شده بود. که امروز در تبریز هواپیما امروز تبریز کرد.
ساعت ۸:۵۰ صبح روز دوشنبه دوم اسفند ۱۴۰۰، یک فروند جنگنده اف-۵ اف تایگر۵ جمعی گردان ۲۱ شکاری تاکتیکی نیروی هوایی ارتش به علت نقص فنی در تبریز هواپیما امروز تبریز کرد. در جریان این سانحه، هر دو خلبان هواپیمای جنگنده آموزشی-رزمی به همراه راننده یک خودروی سواری جان خود را از دست دادند.
بر اساس سخنان سرتیپ دوم خلبان رضا یوسفی، فرمانده پایگاه دوم شکاری تاکتیکی نیروی هوایی ارتش، جنگنده سانحهدیده در حین ماموریت آموزشی دچار نقص فنی شد و در راه بازگشت برای فرود در مقر پایگاه دوم شکاری تاکتیکی در یکی از محلات شمالغرب شهر تبریز، حوالی خیابان انقلاب (۴۲ متری) هواپیما امروز تبریز کرد.
بر اساس سخنان یکی از خلبانان پایگاه دوم شکاری تاکتیکی که در زمان سانحه در این پایگاه حضور داشت، استاد خلبان سرگرد صادق فلاحی در کابین عقب این جنگنده و ستوان یکم علیرضا حنیفهنژاد، دانشجوی او در کابین جلو این جنگنده در حین ماموریت آموزشی، دقایقی پس از برخاستن، با از دست رفتن موتور شماره ۱ خود مواجه میشوند. پس از اعلام وضعیت اضطراری، در حالی که بر فراز تبریز، در مسیر تقرب برای فرود اضطراری بودند، موتور شماره ۲ را هم از دست دادند. خلبانان تصمیم میگیرند با ترک نکردن هواپیما آن را به سمت ورزشگاه الغدیر که در زمان سانحه به علت شیوع کرونا تعطیل بود، هدایت کنند تا از برخورد با مناطق پرجمعیت شهری خودداری کنند.
این جنگنده پس از فرود با دروازه ورودی ورزشگاه برخورد کرد و پس از ورود به خیابان، با یک خودروی سواری پژو تصادف کرد و پس از آن، به دیوار یک مدرسه که در زمان سانحه تعطیل بود، خورد.
بر اساس تحقیقات نگارنده، هواپیمای اف۵ اف تایگر۲ (F-5F Tiger II) مورد نظر با شماره سریال ۷۱۶۹-۳ و شماره ساخت ز-۱۰۱۶ در سال ۱۳۵۵ به نیروی هوایی شاهنشاهی ایران تحویل شده است. این هواپیما به عنوان رزرو یا جایگزین اف-۵اف برای آموزش خلبانی به شاهزاده رضا پهلوی استفاده شد. پس از انقلاب، این جنگنده از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۹۳ در خدمت گردان ۴۱ آموزشی تاکتیکی پایگاه چهارم شکاری تاکتیکی برادران وحدتی در دزفول قرار داشت و بنا بر اعلام نیاز پایگاه دوم شکاری تاکتیکی، به گردان ۲۱ شکاری تاکتیکی تحویل شد.
صندلیهای پران جنگندههای اف-۵ایی و اف نیروی هوایی ارتش از نوع مارتین بیکر مارک ۷ اند که در ارتفاع پایین و سرعت کم عملکرد بسیار ضعیفی دارد. اگر جنگنده سانحهدیده به صندلیهای صفر/صفر امروزی مجهز بود، به طور قطع پس از فرود سخت در ورزشگاه الغدیر، نجات خلبان کابین عقب آن پس از خروج اضطراری امکانپذیر بود.
در این گزارش به بررسی تاریخچه و وضعیت کنونی ناوگان جنگندههای اف-۵ ایی و اف پایگاه دوم شکاری تاکتیکی و بررسی سانحه امروز میپردازیم.
از جزئیات سانحه چه میدانیم؟
همینطور که اشاره شد، جنگنده اف-۵ اف سانحهدیده در جریان یک ماموریت آموزشی در نزدیکی شهر تبریز، دچار نقص فنی در یکی از دو موتور خود شده و پس از اعلام وضعیت اضطراری، در حالی که در مسیر فرود اضطراری در پایگاه دوم شکاری تاکتیکی قرار داشت، به علت از دست رفتن موتور دوم هواپیما امروز تبریز کرد.
محل برخورد این جنگنده یکی از محلات شمالغرب تبریز، حوالی خیابان انقلاب (۴۲ متری) است که به موازات باند ۳۰ راست پایگاه دوم شکاری و به فاصله سه کیلومتری آن قرار دارد. بر اساس تصاویر به دست آمده از خبرگزاریهای محلی، یکی از ارابههای فرود اصلی این جنگنده در محوطه ورزشگاه الغدیر پیدا شد. این امر نشاندهنده برخورد این جنگنده به جایگاه تماشاگران این ورزشگاه پیش از ورود آن به خیابان کشاورز (کشتارگاه سابق) است.
این جنگنده پس از برخورد با جایگاه تماشاگران، به دروازه ورودی ورزشگاه و یک مجسمه توپ فوتبال که بر فراز آن قرار داشت، برخورد و پس از ورود به خیابان، با یک دستگاه خودروی سواری تصادف کرد و در نهایت به دیوار یک مدرسه خورد.
بر اساس تصاویر به دست آمده از خبرگزاریها و خبرنگاران محلی، فاصله برخورد این جنگنده با زمین تا ساختمان مدرسه تنها ۵۰ متر بود. بنابراین خلبانان این جنگنده تنها کسری از ثانیه فرصت داشتند تا پس از فرود سخت خودخواسته در این ورزشگاه، از جنگنده خارج شوند؛ امری که بهطور قطع ممکن نبود و در نهایت با برخورد این جنگنده با دیوار مدرسه به کشته شدن هردو آنها منجر شد.