© Copyright Notification: This video is originally produced by IranTV on youtube (youtube.com/IranTV) and all rights are preserved for us. using our contents without permission results in our legal claim.
چندی پیش بود که در یک دیدار رسمی که ابراهیم رئیسی در آن حضور داشت، یک عروسک ماتروسکای روسی به عنوان تزئینات گوشه ای از دفتر او مشاهده شد ، اتفاقی که جنجال رسانه ای به پا کرد و برخی آ« را پیام غیر علنی پوتین به جهانیان خواندند که خواسته نشان بدهد تا چه حد در عمق حکومت ج.ا نفوذ دارد و برخی نیز ار وابستگی ابراهیم رئیسی به سرویس های امنیتی روس گفتند. حالا اما اتفاقی جالب موجب شده است که کار بران به یک نکته دیگر در تصویری از علی خامنه ای که مربوط به سال 1360 است بپردازند. زمانی که علی خامنه ای رئیس جمهور رژیم بود. این عکس برای بسیاری به عنوان شباهت علی خامنه ای و رئیس جمهور محبوب و دست نشانده اش یعنی ابراهیم رئیسی تعبیر شد.
در این تصویر یک دستگاه تلفن روسی دیده می شود که مشخصا مربوط به سازمان های اطلاعاتی و امنیتی شوری سابق بوده است و بر روی آن کلیدهایی برای خطهای مستقیم اضطراری تعبیه شده است.
گفتنی است که این نوع تلفن بازمانده از روزگار جنگ سرد و ارتباطات میان شوروی و آمریکا بود و همان تلفنی است که در زمان بالاگرفتن جنگ سرد میان شوروی و آمریکا به کار می رفت. ای نتلفن به خط تلفن قرمز متصل بود که در دوران جنگ سرد در سال 1963 پس از بحران موشکی کوبا راه اندازی شد و امکان ارتباط مستقیم بین کاخ سفید و کرملین را فراهم کرد.
حالا اما پس از دیده شدن نماد های روسی در دفتر ابراهیم رئیسی، فرارداد های یک طرفه میان ایران و روسیه که در آن ها به وضوخ تنها منافع روس ها دیده شده و همچنین دفاع ج.ا از روسها در برابر تجاوز نظامی آن ها به اوکراین ، به نوعی برای کسی شکی باقی نمانده است که سران ر ج ا ، دست نشانده های اتاف فکر های سرویس های جاسوسی و امنیتی روس ها هستند.
در واقع انتصاب خامنه ای به عنوان رهبر ج.ا در سال ۱۹۸۹ و پس از درگذشت روح الله خمینی منجر به بهبود فوری روابط مسکو و تهران شد ، زیرا دیدار تاریخی میخائیل گورباچف رهبر شوروی با اکبر هاشمی رفسنجانی ، رئیس وقت مجلس ایران ، کمتر از سه هفته پس از آن اتفاق افتاد که خامنه قدرت را به دست گرفت. روابط نزدیک شخصی خامنه ای با پوتین کاملاً مستند است ، وی رئیس جمهور روسیه را در سال ۲۰۱۵ به عنوان "چهره برجسته در دنیای امروز" توصیف کرد.
اجماع جامعه سیاست خارجی ایران در مورد اهمیت روسیه برای تهران به عنوان یک شریک در نظم جهانی چند قطبی و حمایت مسکو از ادغام ایران در نهادهای چندجانبه اوراسیا مانند اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای نشان می دهد که روابط روسیه و ایران به نوعی بر مبنای اقدامات علی خامنه ای چیده شده است و به نوعی طراحی شده که حتی بعد از او نیز ادامه دار شود.
همچنین در حالی که تلاش ها برای احیای برجام جریان دارد، پیش بینی می شود که در دوران ریاست جمهوری رئیسی شاهد تقویت روابط روسیه و ایران باشیم. همچنین باید توجه داشت که رقابت مسکو و تهران برای نفوذ در بازسازی سوریه پس از جنگ و روندهایی همچون ادغام اوراسیا و پیوندهای هنجاری احتمالاً نقش مهمی در پیشبرد همکاری های دوجانبه بین دو کشور در دوران پس از خامنه ای خواهد داشت.
با توجه به سن بالای خامنه ای ، انتظار می رود انتصاب جانشین او در دوره ریاست جمهوری رئیسی انجام شود. کارشناسان روسی نظرات مختلفی در مورد شکل ظاهری سیستم سیاسی ایران پس از خامنه ای ابراز کرده اند. در توضیحات باشگاه بحث و گفتگو Valdai 2017 ، کارشناسان روسی احتمال تغییر سیاسی قابل توجهی را پس از مرگ خامنه ای ارائه کردند. ساژین ادعا کرد که سه گزینه برای آینده ایران وجود دارد: نخست انتقال به رهبری شورایی است که تحت آن تعداد معدودی از فقها جایگزین خامنه ای می شوند. دوم کاهش قدرت رهبری به قدرت یک سلطان مشروطه است. و سوم اینکه نظام دینی ایران هیچ تغییری نخواهد کرد. الكساندر ماریاسوف، سفیر روسیه در ایران از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵، معتقد است كه تعداد زیادی از تهدیدات خارجی باعث تداوم شرایط فعلی در ایران می شود، در حالی كه كاهش تهدیدهای امنیتی ایران می تواند دموكراتیزاسیون را در این کشور تسهیل كند.
از زمان پیروزی رئیسی در انتخاباتِ غیر رقابتی، کارشناسان روسی در اعتقاد به تداوم وضعیت موجود در دوران پس از خامنه ای وحدت نظر دارند. ساژین اخیراً پیش بینی کرد که ولی فقیه بعدی «کسی باشد که از اصول انقلاب اسلامی و دستورات امام خمینی پیروی کند» ، اما اظهار داشت که انتخاب خامنه ای در سال ۹۸۹ اثبات غیرقابل پیش بینی بودن سیستم ایران است. النا دونایوا ، متخصص موسسه شرق شناسی ، با کنایه گفت که در ایران ظرف ۲۴ ساعت همه چیز تغییر می کند ، اما پیش بینی کرد که رئیسی احتمالاً جایگزین خامنه ای به عنوان ولی فقیه شود. دونایوا معتقد است كه حسن روحانی ، رئیس جمهوری که دورانش به پایان رسیده ، از سیاست در ایران پس از خامنه ای به حاشیه رانده خواهد شد اما پیش بینی كرد كه وی می تواند یك "حجت الاسلام" ی باشد كه در جامعه روحانیت ایران نقش فعالی دارد.